leuke dingen doen in Zuid-Limburg

Leuke uitjes in Zuid-Limburg met kinderen

I’m writing my first article in Dutch. It just feels weird to write about my hometown region Zuid-Limburg in English since we mostly welcome Dutch tourists here, or from Belgium or Germany. For translation you can use www.deepl.com.

Aangezien we de komende tijd ‘vast’ zitten in Zuid-Limburg, heb ik me voorgenomen zoveel mogelijk leuke uitjes in Zuid-Limburg te gaan ontdekken en aangezien ik een dochter van 7 jaar heb, zullen dat met name leuke uitjes in Zuid-Limburg met kinderen zijn.

Introductie Leuke uitjes in Zuid-Limburg met kinderen

We zijn net 2 maanden terug uit Zuid-Afrika (of eigenlijk Zuid-Amerika waarover je HIER kunt lezen, its complicated…) waar we ook continue leuke uitjes voor kinderen opzochten en ja waarom zouden we dat hier in Zuid-Limburg niet simpelweg voortzetten? Zuid-Limburg is werkelijk waar een prachtig gebied dat ik steeds meer ben gaan waarderen naarmate ik ‘t weer beter leer kennen.

Ik ben hier opgegroeid en heb tot mijn 18e in Voerendaal gewoond. Na 30 jaar ben ik nu weer terug van weggeweest. Het Corona virus heeft wat roet in ‘t eten gegooid voor wat betreft onze originele plannen maar als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik gewoon overal altijd het beste van probeer te maken. Dus nu ook. Hoe moeilijk het soms ook is.

Leuke uitjes in Zuid-Limburg voor kinderen zijn er gelukkig genoeg. Ik zal hier schrijven over de activiteiten in Zuid-Limburg voor kinderen die we reeds gedaan hebben en steeds aanvullen zodra we weer iets leuks voor kinderen hebben ondernomen in Zuid-Limburg.

Indien je met ons mee wilt gaan op avontuur, dan kun je HIER de agenda vinden. Voor single ouders is ‘t soms ingewikkeld om dingen alleen te ondernemen en hoe meer zielen hoe meer vreugde dus ga met ons mee op ontdekkingstocht in Zuid-Limburg. In de grote vakantie ontdekken we nog meer mooie plekjes in Nederland. Daarover zal ik tezijnertijd schrijven in een ander artikel. Voor nu gaan we alle leuke uitjes met

Super leuk museum in Zuid-Limburg voor kinderen, Het Continium

Rosie is echt een MEGA fan van deze geweldige kinderactiviteit in Limburg. Slechts op 20 minuten rijden vanuit Voerendaal, gingen we vorige zaterdag voor de 2e keer het Continium in Kerkrade bezoeken. Momenteel zijn er natuurlijk allerlei Corona maatregelen om alle activiteiten met kinderen in Zuid-Limburg in goede banen te leiden en uiteraard hebben we daar rekening mee gehouden. Voor het Continium kun je online een aankomsttijd reserveren en dan ook gelijk je kaartjes kopen. Het enthousiasme van Rosie om dit leuke uitje in Zuid-Limburg nogmaals te ondernemen was niet te stoppen dus wij kozen het vroegste tijdstip zodat we de hele dag in het museum konden doorbrengen. Een andere solo mama vriendin met haar dochter was een weekendje weg in Kerkrade. Samen hebben we genoten van een dagje uit met de kinderen in Zuid-Limburg.

Het was lekker rustig in het Continium dus de kids konden volop genieten van alle activiteiten en flink op ontdekkingstocht. De explore zone, het time warp theater (mijn favoriet) en zeker ook reizen in de ruimte werden volop ontdekt. Een bezoek aan het Continium is echt super leuk voor het hele gezin en de kinderen leren van alles over gezond eten, de toekomst, het lichaam en nog veel meer.

In de brasserie aten we nog een heerlijke tostie en brood met kroketten en zo kwam er weer een einde aan dit superleuke uitje voor kinderen in Zuid-Limburg.

Check voor actuele informatie en Corona maatregelen op www.continium.nl

Leuke kinder activiteit in Zuid-Limburg met slecht weer, Kinderstad

Kinderstad in Heerlen hebben we 2 jaar geleden ontdekt op een dag dat ‘t niet zo’n lekker weer was en we toch iets leuks in Zuid-Limburg wilden doen. Kinderstad is 1 grote hal waar de kinderen lekker actief kunnen rondrennen en waar je als ouder met sommige dingen mee kunt doen of waar je anders gewoon lekker kunt chillen aan de tafels. Er zijn draaimolens, een wildwaterbaan, een doolhof, klimstructuur, trampolines en nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen. Wat ik een groot voordeel vond van een dagje uit naar Kinderstad, is dat ik ook zelf eten en drinken mocht mee nemen. Ik hou er niet van om continue versnaperingen te moeten kopen omdat ze vaak duur en ongezond zijn en dat wil ik gewoon niet. Dus lekker de boterhammen doos mee en een fles water en de heel dagje uit met de kinderen in Zuid-Limburg hoeft niet super veel geld te kosten.

Momenteel (juni 2020) staat er op de web site van Kinderstad dat ze nog gesloten zijn vanwege Corona dus voor je er op uit trekt en op stap gaat met de kids in Zuid-Limburg naar Kinderstad, check even de web site of misschien nog beter om ze even te bellen. De gegevens kun je hier vinden: www.kinderstad.nl

Kidsproof terras in Valkenburg a/d Geul, t Koetshoes

Dit is een heerlijk uitje in Zuid-Limburg voor de hele familie. Als je een lekker actieve dag in Zuid-Limburg wilt beleven, dan raad ik aan om de auto in Schin op Geul te parkeren en vervolgens geheel langs de Geul te lopen naar ‘t Koetshoes. De route is ongeveer 4.8 km en niet echt geschikt voor kinderwagens dus de kids moeten al goed kunnen lopen. Je loopt door een bosrijke omgeving dus genoeg te ontdekken voor de kids tijdens deze activiteit in Zuid-Limburg. En aan ‘t einde van de wandeling is de beloning uiteraard iets heerlijks bij ‘t Koetshoes. Als ouders kun je fijn genieten op ‘t terras en de kinderen kunnen heerlijk spelen in de speeltuin die naast het terras ligt. Wij vinden dit een heerlijk dagje uit in Zuid-Limburg en genieten hier altijd enorm van. hm.. gauw weer eens gaan!

Voor meer informatie en wandelroutes rondom ‘t Koetshoes check de web site: www.koetshoes.nl

Leukste zwembad in Zuid-Limburg, Mosaqua in Gulpen

Een mooi weer activiteit in Zuid-Limburg met kinderen is ZEKERS een bezoek aan Mosaqua zwemparadijs in Gulpen. Rosie zwemt echt super graag dus zodra de grote vakantie begint en het mooi weer is, gaan we zeker een dagje uit in Zuid-Limburg naar Mosaqua zwemparadijs in Gulpen. De buitenbaden zijn echt ENORM. Wat ik apart vond, is dat het met name in het binnenbad supertje druk was maar in de buitenbaden eigenlijk helemaal niet en dat vonden wij dus echt perfect. Rosie had alle ruimte om lekker te springen, spelen en van de glijbaan af te gaan. Het was echt een heerlijk dagje uit in Zuid-Limburg en met name uiteraard op een HELE warme dag (waarvan er zoveel waren in 2018). De buitenbaden worden omgeven door gras waar je heerlijk kunt liggen. Je mag zelf een picknick meenemen maar er is ook een restaurant om er een relaxed dagje uit in Zuid-Limburg van te maken en gewoon lekker frietjes te eten. Er zijn voldoende badmeesters en ik vond dat ze ook echt goed opletten op de kinderen.

Gaia Zoo, de mooiste dierentuin van Zuid-Limburg, Kerkrade

We zijn ongeveer 6 maanden geleden vertrokken uit Zuid-Afrika waar we zeker 1 of 2 x per jaar ergens op safari gingen. We missen de mooie dieren een beetje. Nadat ik Rosie had verteld over Gaia Zoo en dat we daar zebras, giraffen en leeuwen kunnen gaan zien, had ze helemaal zin in deze leuke activiteit in Zuid-Limburg voor de hele familie. Vanwege Corona moesten kaartjes uiteraard weer online besteld en betaald worden. Ik wilde graag in de maand juni nog gaan aangezien er een speciale aanbieding was om dit leuke uitje in Zuid-Limburg wat betaalbaarder te maken voor het hele gezin. In ons geval: Rosie en ik en de auto van opa en oma want ja parkeren kost ook 7.50 euro.

Bepakt en bezakt met broodjes, appels, water, een paraplu zonnebrand en goede zin gingen we op pad en ik moet zeggen, het is echt een prachtig park om doorheen te wandelen en de hele dag te verblijven. We hebben genoten van zowel de beesten als de omgeving. Regelmatig even lekker gezeten op 1 van de vele bankjes om gewoon even de dieren te bestuderen. Af en toe vonden we een dier wel een beetje eenzaam. Wij zijn natuurlijk wel echt super verwend met onze Zuid-Afrikaanse safari ervaringen waar we jarenlang van de dieren in het wild hebben kunnen genieten.

Gaia Zoo is verdeeld in de verschillende natuur gebieden van de wereld, zoals de Savannah en het regenwoud. Er is ook een kinderboerderij en op verschillende plaatsen zagen we leuke klimrekken om de kids even lekker te laten spelen.

Het Blote Voeten Park, Brunssum

Wij vonden het Blote Voeten Park in Brunssum echt helemaal top. Het is een ideaal leuk uitje met kinderen in Zuid-Limburg op een mooie dag omdat je de hele tijd lekker door het park loopt. Ook kun je een hindernissen baan doen over een vijver en voor de kids die van zwemmen houden of gewoon even lekker poedelen is dit heerlijk. Als je ‘t hele rondje doet, ben je ongeveer 2 a 2.5 uur bezig maar waarschijnlijk sla je soms iets over en dat geeft niks. Er staan ook vaak bankjes om even te chillen en even iets te eten. Het is een heerlijk dagje uit in Zuid-Limburg voor de hele familie dus neem vooral de tijd. Er is een prikkelpad, een Doolhof, een onthaastcirkel, een steltenpad, de watertrap, een liefdeslaantje en laat je vooral inspireren in de spreukenlaan waar je positiviteit kunt opsnuiven. Oh en de modderpoel uiteraard niet te vergeten. Wij vonden ‘m IETS te koud aan onze voetjes maar we zijn er toch even lekker doorheen gestampt. Aan het einde van het pad kom je weer uit bij het begin punt en kun je bij de voetenwasplaats je weer schoon schrobben. De BloteVoetenHut is een leuke plek voor een gezonde of minder gezonde snack, veel ruimte voor kinderen en ook allerlei speelgoed. Kortom, dit was een super geslaagd dagje uit. Koop je kaartjes vooraf en vanwege Corona moet je ook een tijd reserveren. Dat kan HIER.

Het Miljoenenlijntje, een historische trein in Zuid-Limburg

Voor Rosie’s 5e verjaardag had ik een uitje in Zuid-Limburg voor de hele familie georganiseerd met het Miljoenenlijntje van Simpelveld naar Schin op Geul. Momenteel is het Miljoenenlijntje gesloten vanwege het Corona virus aangezien de lijn volledig door vrijwilligers wordt gerund en dit vaak ouderen zijn. Toen wij in 2018 gingen was het SUPER DRUK. Ik weet niet wat er die dag aan de hand was maar ik had de tickets allemaal online gereserveerd en bij aankomst was het een drukte van jewelste op het perron. Ik denk dat het boekingssysteem van dit leuk uitje in Zuid-Limburg volledig op hol was geslagen want we konden gewoon geen zitplaatsen meer vinden, de trein vertrok met een enorme vertraging, er werd helemaal niks verteld en binnen no-time waren we weer terug in Simpelveld en stonden we weer op het perron. Om eerlijk te zeggen was dit tot nu toe de minst geslaagde activiteit in Zuid-Limburg met kinderen, die we tot nu toe ondernomen hebben. We zijn daarna maar snel een ijsje gaan eten om de chaos gauw te vergeten en de verjaardag alsnog echt te vieren. Check HIER nieuws rondom Het Miljoenenlijntje.

 

Jessy Lipperts
Jessy has over 15 years of experience in the travel industry. She completed a post-graduate at Harvard University Extension School in  Sustainable Management of Tourism Destinations and is currently enrolled in a transformational leadership program which offers a creative solution to the education crisis in South Africa. Jessy is the proud mother of Rosie and together they love to design and go on solo parent adventures. They currently live in Cape Town, South Africa.